Opiskelijavalinnan onnistuminen tuntuu välittömästi eri tavoin oppimisympäristössä, vaikuttaa tuntuvasti koulun taloudelliseen tilaan, kaikkien yhteisössä toimivien työmotivaatioon ja jaksamiseen. Hieman suuremmalla viiveellä seuraukset näkyvät koko toimialan kehityksessä. Alalle soveltuvat opiskelijat valmistuvat määräajassa, työllistyvät hyvin ja pysyvästi. ala tuntuu heille monin tavoin mielekkäältä. Parhaimmillaan alalle soveltuminen näkyy niin, että alan ammattilaiset onnistuvat, jaksavat, nauttivat ja viihtyvät työssään työuransa loppuun asti. Silloin kun motivaatio työhön perustuu oman luonteen ja ominaisuuksien soveltumiseen työn vaatimuksiin, on se huomattavasti vahvempaa kuin vaikkapa korostuneesti työn ulkoisiin reunaehtoihin, kuten palkkaan ja muihin työoloihin, liittyvä motivaatio. Opinnoista valmistuneet alalle soveltuvat ammattilaiset muodostavat alan työvoiman myös pitkällä tähtäimellä ja alan työmarkkinoilla työvoiman kysyntä ja tarjonta vastaa hyvin toisiaan, eikä kouluissa tehdä ns. hukkakoulutusta, joka heijastuisi koko toimialalle huonona sitoutuvuutena ja koulutetun työvoiman pakona alalta. Erityisen tärkeää valintojen onnistuminen on hyvinvointiin ja terveyteen liittyvillä aloilla, joissa osaavat ammattilaiset turvaavat elämäämme sen yllättävissä ja kriittisissä käänteissä. Siksi psykologisilla soveltuvuustutkimuksilla on vuosikymmenien pitkät ja vankat perinteet etenkin sosiaali- ja terveysalojen opiskelijavalinnoissa. Näillä aloilla soveltuvan ja sitoutuvan työvoiman vaikutus koskettaa meitä kaikkia.
Lue lisää Ajankohtaista sote-alan valintojen onnistumisesta
Rekrytointien onnistumisen tarkastelu on usein välitöntä ja avoimesti esillä yhteistyökeskusteluissa. Opiskelijavalintojen onnistumista ja suuria tutkimusmääriä tarkasteltaessa tulee onnistumista tarkastella enemmän systemaattisesti tietoa keräten. Alalle ja työhön soveltuvuuden ennustamisen onnistuminen näkyy yleensä vasta työelämässä muutaman työvuoden jälkeen työn aloittamisesta. Onnistumisen todentumisen seurantaa tulisi toteuttaa sikäli myös alueen työmarkkinoiden toimivuuden ja alan työyhteisöjen hyvinvoinnin ja onnistumisten kautta.
Kouluvaiheessa opiskelijavalintojen onnistumisen arviointia tehdään yhteistyöpalavereissa koulutusohjelmavastaavien ja opettajien kanssa. Silloin soveltuvuutta ilmentäviä seikkoja tarkastellaan yleisellä tasolla sekä varsinkin ongelmatapauksissa yksilöidysti. Pitkät asiakassuhteemme ovat vahvistaneet yhteistä ymmärrystä ja luoneet toimivia käytäntöjä sekä vahvistaneet meidän työpsykologisen henkilöarvioinnin keskeisten kriteerien tiedostamista monilla toimialoilla sekä eri ammateissa.
Olemme alusta asti tarkastelleet valintaprosessiemme onnistumista myös erilaisin seurantatutkimuksin. Seuraamme valintojen onnistumista mm. opintomenestys- ja -suoritustietojen avulla sekä olemme kehittäneet käyttöömme 360-kyselyn, joissa opiskelija itse, hänen opiskelutoverinsa ja opettajansa arvioivat opiskelijan soveltumista samanlaisilla mittareilla.
Soveltuvuustutkimus on oivallinen apu koulutusvalinnassa myös ns. talon sisäisten työtenkijöiden valinnassa ja ammatillisen kasvun määrittelyssä koulutuksen ajalle.
Soveltuvuustutkimusta osana koulutusvalintaa taikka osana koulutusta käytetään mm. talon sisäisissä esimies- ja johtajakoulutuksissa sekä erityisasiantuntijakoulutuksissa.
Osaamme räätälöidä henkilöarviointiprosessimme palautteineen erilaisiin koulutusvalintatavoitteisiin.
Kerromme mahdollisuuksista ja hyödyistä mielellämme lisää ja toteutamme teille koulutusvalintaanne sopivan kokonaisuuden!
Laita viestiä psykologitiimi@paamaara.com niin keskustellaan lisää!